Sunday, January 22, 2012

C.u.Ti.S.e.M.1.(ep.6)

assalamualaikum w.b.t.
sejak akhir-akhir ni, aku log in facebook, selalunya chat ke post ke main balas-balas komen dengan member tapi sekarang aku lebih banyak baca artikel-artikel pasal Islam. lebih-lebih lagi perkara mengenaiW  A  N  I  T  A  


hari ni aku baca satu artikel yang dipostkan oleh page Islam Itu Indah. tajuk artikelnya MUDAHNYA WANITA MENDAPAT PAHALA DAN SYURGA. menarikkan tajuk dia? selalunya yang aku dengar, ustazah selalu cerita berdasarkan hadis, alQuran semua tu, Rasulullah S.A.W, tengok yang kat neraka nanti ramainya kaum wanita +_+ . jadi bila terpandang post ni, tertarik hati aku nak tahu. dah tunggu habis loading, aku pun baca. apa yang aku baca? --->

wanita yang dah berkahwin & sudah berkeluarga dah ada 2 peranan :

1) ISTERI : MENDAMPINGI SUAMINYA SAMA ADA DALAM KEADAAN SUSAH ATAU SENANG.
2) IBU : KELANGSUNGAN MEMBERI PENDIDIKAN KEPADA ANAK-ANAK SERTA MENJAGA HAL EHWAL RUMAH TANGGA DENGAN BANTUAN SUAMI.
  
bahagian ni aku macam runsing sikit..

Islam memberi keharusan kepada wanita untuk keluar bekerja berdasarkan kepada keperluan(ketiadaan suami,ketidakupayaan suami) dan bekerja dalam jawatan yang memerlukan khidmat wanita kepada wanita (pengajar,doktor atau bidang yang bersesuaian). selain itu, harus juga mengikut batas syarak iaitu :

#1-kerja mesti bersesuaian dengan sifat kewanitaan.
#2-kerja itu tidak menjejaskan peranannya sebagai isteri dan ibu.
#3-bertujuan murni sama ada untuk membantu keluarga atau menyampaikan kesedaran Islam kepada wanita lain.
#4-sentiasa memelihara kehendak syarak.
#5-menjaga tatasusila & pergaulan dengan lelaki.
#6-mendapat restu daripada penjaga, bapa atau suami.
#7-mengelak daripada melakukan perkara yang boleh membawa fitnah (tindakan,cara berpakaian,perhiasan)

kerunsingan aku kat ...
 #1-kerja bersifat kewanitaan. aku bakal jurutera*InsyaAllah* jurutera memang kerja lelaki tapi sekarang dunia dah tak kira semua tu. kaum wanita sekarang dah bangun, setaraf dengan lelaki. benda ni buat aku teringat balik masa temu ramah aku dengan atie bersama akak yang tengah buat kajian tentang "WOMEN IN ENGINEERING". soalan akak tu, "adakah jurutera wanita yang dah berkeluarga akan tetap bekerja dalam bidang kejuruteraan ni ataupun akan tukar ke bidang lain?" mesti soalan ni jugakan yang keluar? kebanyakannya mereka jadi cikgu atau pensyarah. hm, tu mereka. aku? teeeeeeeet

seterusnya, 
wanita yang sudah mendapat status 'isteri' ,mudah mendapat pahala. macammana nak dapat? uhui, baca yang bawah ni.baca.

1. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.
2. Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
3. Wanita yang beri susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.
4. Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri layan dengan baik akan mendapat pahala jihad.
5. Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
6. Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.
7. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.
8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampun oleh Allah s.w.t. seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah s.w.t. memberinya 12 tahun pahala ibadat.
9. Wanita yang memerah susu binatang dengan bacaan “Bismillah” didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
10. Wanita yang menguli tepung dengan “Bismillah” Allah s.w.t. akan berkatkan rezekinya.
11. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.
12. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah s.w.t. mengizinkannya masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.
13. Pahala bagi wanita hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.
14. Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu pahala haji.
15. Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira mati syahid.
16. Apabila seorang wanita yang menyusukan anaknya yang menagis diwaktu malam dengan sabar, dia dapat pahala satu tahun sembahyang dan puasa.
17. Kalau wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 suku tahun maka malaikat di langit datang bawa khabar gembira bahawa syurga wajib bagi kamu.
18. Kalau isteri layan suami tanpa khianat dapat pahala 12 tahun solat.
19. Wanita yang picit suami tanpa disuruh dapat pahala 7 tola emas manakala isteri yang picit suami bila disuruh akan dapat pahala 7 tola perak.
20. Wanita yang meninggal dunia dengan dapat keredhaan suaminya, dia akan masuk syurga.
21. Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.
22. Jika suami mengajar satu masalah agama pada isterinya dia akan dapat pahala 80 tahun ibadat.
23. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah swt di akhirat tetapi Allah swt sendiri akan datang pada wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah (tetap).
24. Seorang isteri yang menyambut baik kedatangan suaminya yang dalam keadaan marah, Allah swt beri kepadanya setengah pahala jihad.
25. Allah swt berkati dalam rezeki bila seorang wanita memasak dengan zikir Bismillah.
26. Allah swt akan melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrimnya.

*yang ni copy je.tak larat nak ubah ayat* bila dah baca je semua ni, terbitnya satu perasaan yang tak boleh nak diluahkan melalui penaipan. nak cakap pun susah rasanya. jadi, kepada kaum-kaum wanita diluar sana tu, kejarlah peluang ni.wuhuu~
terima kasih ya sebab sudi baca entri gW ni. jumpa lagi

No comments: